Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Χρόνοι GPS 3D Fix

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω, γιατί παίρνουμε διαφορετικούς χρόνους μέχρι να γίνει το 3D Fix, αλλά και να λύσω κάποια παρεξήγηση που υπάρχει σε πολλούς χρήστες, που περιμένουν σταθερό (και γρήγορο) χρόνο, κάθε φορά που ενεργοποιούν το GPS τους.

Πρώτα, λίγη θεωρία….

Οι 24 δορυφόροι που συγκροτούν το σύστημα, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη, σε "σταθερό" ύψος, στα 11.000 μίλια περίπου.

Όλοι οι δέκτες GPS, προκειμένου να εντοπίσουν τους δορυφόρους, χρησιμοποιούν μια βάση δεδομένων, η οποία ονομάζεται Almanac και στην οποία είναι καταχωρημένες οι βασικές τροχιές, λεπτό προς λεπτό.

Οι δορυφόροι παρακολουθούνται από 5 βάσεις στο έδαφος (Hawaii, Ascension Island, Diego Garcia, Kwajalein, Colorado Springs) με ραντάρ υψηλής ακρίβειας, τα οποία εντοπίζουν μικρές παρελκύσεις από την βασική τροχιά, οι οποίες οφείλονται στη βαρυτική έλξη του φεγγαριού και του ήλιου και στην ηλιακή ακτινοβολία. Επειδή όμως το σύστημα χρειάζεται την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, οι μεταβολές αυτές είναι σημαντικές και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους δέκτες GPS.

Τα μικρά αυτά λάθη στην τροχιά ονομάζονται "ephemeris errors" και μεταδίδονται από τους σταθμούς εδάφους πίσω στους δορυφόρους. Οι δορυφόροι συμπεριλαμβάνουν την πληροφορία αυτή, στα δεδομένα που μεταδίδουν, σταθερά κάθε 30'' στους δέκτες GPS.

Στη πράξη…

Την πρώτη φορά που ενεργοποιείται το GPS (μετά την αγορά του, ή μετά από cold restart της συσκευής), γίνεται το factory reset. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα τη βάση δεδομένων Almanac. Τα δεδομένα αυτά, παραμένουν επίκαιρα, για 2-7 μήνες. Ο χρόνος για να ληφθεί το almanac, υπολογίζεται περίπου σε 10-11 λεπτά. Μαζί, κατεβαίνουν και τα δεδομένα ephemeris, με τις ακριβείς και διορθωμένες τροχιές, από κάθε δορυφόρο που βλέπει το GPS, χωριστά. Τα δεδομένα αυτά, παραμένουν επίκαιρα για 2-4 μόνο ώρες περίπου. Συνολικά λοιπόν, ο χρόνος μετά από factory reset, για το πρώτο 3D Positional Fix ή TTFF (Time To First Fix), με την προϋπόθεση ότι, η θέση μας δεν εμποδίζεται από κτίρια, δένδρα και άλλα εμπόδια, έχουμε καθαρή θέα προς τον ουρανό και μένουμε ακίνητοι, είναι περίπου 12,5 λεπτά!

Γι' αυτό έχει τονιστεί πολλές φορές, η πρώτη ενεργοποίηση να γίνεται σε καλή και ανοιχτή θέση, χωρίς να κινούμαστε, ώστε να κατέβει σωστά η βάση δεδομένων Almanac.

Εκτός από το factory reset και ανάλογα με το πότε επαναενεργοποιούμε το GPS, από την τελευταία φορά που το χρησιμοποιήσαμε υπάρχουν και τα εξής:

- Hot start. Ενεργοποίηση σε μικρό χρόνο από την τελευταία φορά. Πρακτικά δεν έχει χαθεί τίποτα από Almanac και Ephemeris data. Το 3D Fix γίνεται σχεδόν αμέσως.

- Warm start. Ενεργοποίηση σε χρόνο μικρότερο από 4 περίπου ώρες από την τελευταία φορά. Μέρος από τα Ephemeris data έχουν πια χαθεί και πρέπει να ξανακατέβουν στη συσκευή μας. Το 3D Fix γίνεται σε 30'' περίπου.

- Cold start. Ενεργοποίηση σε χρόνο μεγαλύτερο από 4 περίπου ώρες από την τελευταία φορά. Τα Ephemeris data έχουν χαθεί εντελώς. Το 3D Fix γίνεται σε 50'' - 60'' περίπου. Η περίπτωση αυτή είναι που συναντάμε πιο συχνά, κάθε πρωί (ας υποθέσουμε) που ανοίγουμε της συσκευή μας. Αν ο χρόνος είναι 2 λεπτά και πάνω, τότε, δεν έχουμε καλή θέα προς τον ουρανό ή έχουμε αδύναμη κεραία. Χρόνος, από 3-5 λεπτά, σημαίνει ότι η συσκευή μας έχει πρόβλημα και πρέπει να την εξετάσει τεχνικός ή να γίνει αλλαγή.

(Οι παραπάνω χρόνοι είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Χοντρικά πάντως, είναι σωστοί).

Ελπίζω, αυτές οι πληροφορίες να λύσουν μερικές απορίες και να βοηθήσουν όσους τις χρειάζονται.



----------------------
Πηγή:Gpspocketpc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: